Bablena Feri blogja

Egyébként... a technika ördöge az ember

2016/07/01. - írta: doub

… a technika ördöge az ember. Mert akármikor szidjuk akármelyik kütyüt, gépet, szerkezetet, tulajdonképpen vagy saját butaságunk vagy egy másik ember hibája miatt „szenvedünk”.

Ahhoz ugyanis, hogy egy gép működjön, jól, megfelelően ellássa a dolgát először is létre kell hozni azt. A gépeket nem a Jóisten teremti, hanem az ember. Egy, több, sok. Kitalálják, tervezik, megépítik, tesztelik, eladják. Aztán eljut hozzánk felhasználókhoz, akik több-kevesebb sikerrel kihozzuk belőle a maximumot.

Mikor van a géppel baj? Ha a láncon akarunk végig haladni, akkor az első hiba az ötletben lehet, legtöbbször ez egy olyan ostoba szerkezet megszületését eredményezi, mint például a legtöbb ajándékba kapott porfogó, ami legjobb esetben mozog, mondjuk egy napelemmel működtetett cuki mozgó műanyag virág. Ennek még tönkre sem kell mennie ahhoz, hogy az ember egy idő után rájöjjön, hogy semmi értelme. A következő hiba a tervezésben adódhat. Autóknál halottam már a három F szabályát (francia, fiat, ford), és több autószerelőtől is. Ők tapasztalatból mondják, hogy ezekben a kocsikban ha valami gond van, a tervezés miatt nehéz javítani őket sokszor, mert oda sem lehet férni egyes részekhez, vagy rászorul a csavar, vagy megváltozik a menetirány vagy mi...

Aztán a megépítéskor is rengeteg hibát véthet az ember. Repülőgép katasztrófáknál hányszor derül ki, hogy kihagytak valami alkatrészt a gyárban a megfelelő helyről. A tesztelésnél a felmerülő anyagproblémákra nem derül sokszor fény, itt a tesztelő szakember vagy akár a teszt kitalálója is vétkes lehet. Tévéknél, monitoroknál kellemetlen meglepetés egy hét után (az elvileg 30.000 órás tesztelési idő után eladva), mikor kimegy 5-6 pixel. Az eladásnál gondolhatnánk nem szokott probléma lenni, abban mindenki profi, mint ahogy a vásárlásban is. Kivéve persze, ha az ember nem azt kapja amit kér vagy azért mert szándékosan félrevezették, vagy azért mert nem figyelt oda eléggé arra, hogy mit vesz.

Aztán be kell látni, hogy a legtöbb probléma a gépekkel éppen a használóik miatt van. Vagy mert egyáltalán nem is tudják, hogyan kell használni, vagy mert nem is törődnek mindazzal a tudással amivel felvértezték őket, sőt sokszor a hozzáértők szavait is kétségbe vonják, mert ők jobban tudják. A legjobb lenne, ha az, aki nem ért hozzá vagy hallgatna az okosabbra, vagy inkább hagyná a gépeket, dolgokat azokra akik tudják használni.

 

2016.03.02.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr178859926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása