Bablena Feri blogja

Egyébként… van egy ötletem

2019/05/30. - írta: doub

A Ragyogás című klasszikusban a főszereplő elhatározza, hogy könyvet ír rengeteg szabadidővel kecsegtető új munkahelyén. De nincs ötlete. Ennek ellenére képes teleírni több száz oldalt, bár csak egy mondatot ismételget. Jó, nála erősen közrejátszik, hogy a hely atmoszférája és még ki tudja milyen fikciós tényezők miatt gyakorlatilag elmegy az esze. Vagy az is közrejátszik az őrület kialakulásába, hogy nincs ötlete. Szóval ő őrült volt.

A legnagyobb szónokok bármikor képesek összetett, nagyívű beszédet előadni, bár nem feltétlen új ötletük támad minden egyes alkalommal, sokkal inkább tudják, hogy mit kell mondaniuk, mit akar hallani a publikum, vagy tudják, hogy milyen témát szerencsés választani, hogy akár önmagukkal vitába szállva komplex mondatszerkezetek és gondolatmenetek születhessenek. Az ő esetükben talán nem is valódi ötletek vannak, inkább óriási tapasztalat, gyakorlat.

És van, akinek általában, vagy egyáltalán nincs ötlete. Ha valaki nem kreatív, akkor produktív kell, hogy legyen. A létfenntartása és a társadalom is megköveteli, hogy letegyen valamit az asztalra. Ilyenkor más ötletét valósítja meg, és ez rendben is van. Nem működik azonban az ötlet, ha erőltetve van, mivel épp az a lényege, hogy spontán. Akinek nincs hozzá érzéke, annak nem is fog menni, kreativitást és ilyen jellegű készséget tanulni nem lehet.

De a kreatív embernek borzasztó nyomás az ihlet hiányának elviselése. Nem véletlenül készült rengeteg mű a múzsákról, a múzsa csókjáról, az isteni szikráról, a szentlélek sugallatáról és az egyéb szemléletes nevekkel illetett pillanatról, amikor az ötlet egyszer csak megszületik. Kipattan a fejből, és életre kel, útnak indul, és a megfelelő elmében bejárja az útját, célba ér, megvalósít valamit, amit korábban elképzelni sem tudott senki. Minden jó ötlet egy nagyszerű történet és valami új létrehozója. Ha egy ötlet azonban nem valósul vagy nem valósítható meg, akkor nem is jó, csupán felesleges, találgatás. A kreatív emberek a rossz ötleteket a megszületés pillanatában elvetik, mert ők tudják, hogy véghez lehet e vinni, van e benne ráció és van értelme vele dolgozni, vagy helyette inkább másik ötletre várnak. A kevésbé kreatív emberek meg gyakran rengeteget dolgoznak egy nagyon rossz és esetleg erőltetett ötlet által vezérelve, ami végül nem vezet kielégítő eredményre. A zsenik pedig a rossz ötletből is képesek eredményt elérni.

Mindenesetre nehéz eset, ha valakinek nincs ötlete, és ezért nem tud egy adott helyzettel, vagy egy egész rendszerrel mit kezdeni. Ilyenkor nem szégyen segítséget kérni, gyakran egy új szemszög bevonása is elég az ötlethez.

2019.05.30.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr4414869116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása