Bablena Feri blogja

Egyébként... az élet nem egy film.

2019/03/27. - írta: doub

Elgondolkodtam azon, hogy miért is jó film a Csillagok háborúja? Elsősorban a karakterek azok, amik megragadnak. A hercegnő, a párafarmer, a csempész és a többiek. Már a sokszínű és rengeteg szereplő is jó alap, de ezt igazán az teszi színessé, hogy egyik karakter sem marad az, aminek elsőre bekategorizáljuk őket. A kemény hercegnő, a filmtörténelem egyik első, igazán erős női alakja később teljesen képes elgyengülni egy szemtelen csibész sármjától. A csempész a végén nem menekül a végzete elől, és megment mindenkit, segítségével győzik le a rosszat. A parasztfiúból pedig hatalommal bíró lovag lesz. És ez az összes főbb karakterre elmondható, a vén salabakterről kiderül, hogy öreg bölcs mester, a rég látott barátról, hogy áruló, aki azért végül mégis megmenti őket, a főgonoszról pedig egyszerűen az, hogy még van benne jó, és feláldozza magát a családja megmentéséért. Hasonlóan fordulatos a cselekmény is, bár nekünk ismerős lehet, hogy a parasztfiú végül megmenti a hercegnőt, legyőzi a tűzokádó fenevadat és majdhogynem a fele királyságot is megnyeri, de az már egészen biztos mindenkit meglepett, amikor a főhősnek addig csak bizonyos szemszögből elmesélt előzményekkel ellentétben a főgonosz nem más, mint az apja. Nem véletlenül ez a filmtörténelem egyik legnagyobb fordulata is. Emellett már apróság az óriási univerzum, a rengeteg helyszín, bolygó, a változatos fajok, droidok, fegyverek, eszközök és járművek. Ilyen recepttel nem csak sci-fi/fantasy, de szinte bármilyen kategóriában sikert lehet elérni. Legyen még itt példaként a Harry Potter, amiben szintén a karakterek és az események fordulatai, változásai azok, amik igazán mélységet adnak a történetnek. És talán ettől jó egy film. A karakterek, helyzetek megcáfolják önmagukat, a fordulat teszi érdekessé, élvezetessé a filmet, a konfliktus, és annak megoldása, a csavar, a happy end(?), vagy a meglepő lezárás.

A valóságban sajnos nem így van… vagy csak ritkán. Ha a valóságot kellene elemeznem e szerint, akkor elkeserítő eredményre jutnék a történeteket illetően. Aki szorgos, jól tanul, erős, vagy csak egyszerűen jól helyezkedik általában eléri célját, kivéve, ha keresztbe tesznek neki, ekkor viszont legtöbbször nincs fordulat, a jók nem győznek csak azért mert jók, ellenben a rosszak könnyen, mivel bármit kihasználnak a sikerük érdekében. A hülye bűnözőket elkapják, de a rafináltak megússzák. És mi van, ha valaki szépen, mosolyogva vezeti a gépjárművet a szakadékba? Semmi: a kocsi beleszakad a szakadékba.

Lehet e filmként nézni az életet? Egy elég rossz filmként igen. Alátámasztja ezt az is, hogy egyre többektől hallom, hogy nem erre számítottak, ez a történet nem azt az utat járja, ami nekik tetszene. Nem értem miért nekem mondják, én szóltam, hogy ez nem lesz happy end. Az előzetest megnézték, az alapján döntöttek, hogy beülnek-e a moziba. Vagy azt gondolták, hogy mivel hasonló egy másik filmhez, majd ez is jó lesz, vagy mert hasonló a címe. Ilyen film is van sok, ami azonos címválasztással akarja elhitetni a nézőkkel, hogy ugyan olyan sikeres lehet (például: Bazi nagy amerikai lagzi, Ocean’s eight, Reszkessetek kutyaütők, Amerikai taxi, Titanic II.). Általában ezek borzasztó nagy csalódást okoznak, mivel attól még lehet ótvar rossz egy film, mert a címe egyértelműen utánoz egy sikerfilmet. Tehát mire számítottak? Nem erre, mert ez sehogy nem az a film. Mivel ez a valóság így itt nincs fordulat, nincs happy end. A történet pedig nem tartogat kellemes vagy meglepő fordulatot.

És a folytatás? Az élethez hűen (és a jó filmekkel ellentétben) kiszámítható a végkifejlet: beülnek a második részre is. Mert jön a második rész. És ha már egyszer nekiültek egy sorozatnak, akkor addig nézik (szájtátva, bambán) amíg tart, még akkor is, ha nem is tetszik, amit látnak. Pedig az meg aztán végképp nagyon ritka, hogy a második rész jobb, mint az első.

A megoldás az lenne, hogy akik nem értenek a filmekhez, azok nem mennének moziba, mert így a jegy megvásárlásával bizony erősen támogatják a rosszabbnál rosszabb filmek készítőit. Ha látjuk, hogy valami nem jó, akkor ne támogassuk. Vagy hallgathatnánk a józan eszünkre: ha valamiről tudjuk, hogy milyen, ne számítsunk másra, az életben nem lesz drámai fordulat.

Tessék megnézni ezt a filmet (a címe: élet), átgondolni, hogy mi történik benne, és ez alapján eldönteni, hogy valóban ezt szeretnénk tovább nézni?! Vagy beülhetünk egy más rendezőt, más főszereplőt, más cselekményt ígérő filmre.

2019.03.27.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr7214720371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása