Bablena Feri blogja

Egyébként... van olyan, hogy a közösség ereje?

2017/01/04. - írta: doub

A közösség több, mint tagjainak összessége (1+1>2), de attól még a tagjai alkotják. A közösség erejét az adja, hogy együtt tesznek céljuk érdekében. Ez az erő bármire képes lehet, de csak akkor, ha a csoport tagjai is képesek a cselekvésre. Semmi ereje annak a közösségnek, ami csak nevében alkot egységet, de a tagok nem vállalnak sem feladatot, sem felelősséget.
Ha tehát egy adott problémát meg kell oldani, nem lehet a cselekvés alól a tagoknak kibújni. Ha nem tettel, akkor legalább szóval közösséget kell vállalni azzal, aki megteszi a kötelességét. E nélkül nincs szó közösségről. Egy csoport vezetője sem tehet semmit érdemben, ha a csoport többi tagja nem támogatja ebben. Még rosszabb a helyzet, ha magát a közösség rombolását hagyják szó nélkül a tagok. A birkák és egyéb jószágok hagyják szó nélkül az ellenük (akár, mint közösségük) ellen elkövetett bűnöket, egy tisztán gondolkodó embernek éreznie kell magában a késztetést, hogy magáért, csoportjáért, családjáért, közösségéért kötelességét teljesítse. Aki nem így tesz az vagy ostoba, vagy gyáva. A közösség ereje a tagjaiban rejlik, és ez az erő csak akkor érvényesíthető, ha a tagok maguk kötelességtudók. Gyáva katonákkal nem lehet csatát nyerni, de akkor a bátor katonák is meghalnak. Nem lehet ott kenyeret reggelről venni, ahol a pékek lusták korán kelni, de a vevők maradnak éhen. A hajó is gyorsabban süllyed, ha valaki nem akarja a vizet lapátolni, de a többiek is odavesznek. A kőművesbrigádban ugyan nem marad sokáig, aki csak támasztja a lapátot, de a többieknek tart tovább a munka. Az a rendezvény, amit egy-két bunkó a többi résztvevő csendes jóváhagyásával zavar, túl hamar véget érhet. Gyáva nem való katonának, későn kelő péknek, lusta a munkára, bunkó a rendezvényre, de a többieknek kell ezeket helyre tenni.
2017.01.03.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr9912096087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása