Bablena Feri blogja

Egyébként… nem férhet hozzá kétség,

2018/01/09. - írta: doub

hogy az ember felelősen nem állíthat semmit kétség nélkül. Az okos ember a saját elméleteiben is kételkedik. Először bizonyítékot szerez, bizonyítja a feltevést, aztán osztja meg és hirdeti, mint igazságot, véleményt. Mert a vélemény is állít valamit. Csak vannak, akik e szó mögé bújtatják a saját megalapozatlan vádjaikat. Viszont a féligazság hazugság, mivel gyakorlatilag nem igaz. Ez hazug, gyáva és gonosz módszer, ami elítélendő.

De? De mindenki ezeket hallgatja. Egyrészt mert valakit mocskolnak anélkül, hogy mocskolnák, és mert „nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja”… kivéve, ha egy ordenáré disznó zörgeti. És ugye a megfelelő kommunikáció nagyon fontos: „A disznó – kérem – csak a véleményét mondja el, és bizony a szél zörgeti! Nem a disznó a hibás! Nem a disznó zörgeti! Ez a disznónak a véleménye!” Kész. Most már mindenki tudja, hogy még ha a disznó két pofára zabálja is a harasztot, akkor is a szél fújja.

Csak ne legyünk már olyan hülyék, hogy minden disznóságot elhiggyünk. Mert tudjuk mi az igazat valahol mélyen, ösztönből, csak azt ritkán védik meg mert akinek mersze van hazudni másról, annak mersze van hazudni rólunk is, és akkor minket se fog megvédeni senki. Félünk. Védjük meg hát magunkat csellel. Azzal, hogy mindenkit megvédünk, akit a háta mögött vádolnak, akit rosszindulatból, féligazságok alapján vádolnak, akit „vélemény” mögé bújva vádolnak… mindenkit, akit vádolnak!

És ha mi csinálnánk ezt, vegyük észre, és hagyjuk abba. Vonjuk kétségbe amit mondanánk, és csak ha megbizonyosodtunk róla, akkor mondhatjuk. De akkor mondjuk! Az ártatlanokat ne büntessük. De az ártatlanokat büntetőket igen!

„Csak a komisz bitangokat kell felkötni. De a komisz bitangokat fel is kell ám kötni!”
Aljas nyolcas című film

2017.11.30.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr413561009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása