Bablena Feri blogja

Egyébként… passzív elnyomás

2020/07/30. - írta: doub

Tudtommal nem létező fogalom. Mégis talán így lehet nevezni azt a hatalmat, ami úgy érvényesíti akaratát, hogy nem vesz tudomást azokról, akikre hatással van a döntése, nem érdekli vagy nem veszi észre azokat, akik életét befolyásolja, akik nélkül nem dönthetne.

Mi a különbség e között és az egyszerű elnyomás, a zsarnokság, a diktatúra között? Nagyjából úgy viszonyulnak egymáshoz, mint Orwell regényének rendszerei. Az 1984-ben a totális hatalom mindent irányít, kendőzetlenül és szándékosan. Vagy a látszat kedvéért kendőzötten. Az Állatfarmban azonban a rendszer elvileg nem az irányításon alapszik, illetve azon, hogy a hatalom közös. Aztán persze kialakul a hatalom klasszikus formája, vannak egyenlők, de vannak egyenlőbbek. A különbség az átmeneti időszakban van. Az Állatfarmban az átmeneti időszakban, amikor az állatok szabadságukat, sikereiket és összetartozásukat ünneplik, épp akkor vállnak a passzív elnyomás elszenvedőivé. Ahogy ezt sok történetben és a történelem során sokszor megtapasztalhatta az emberiség, ez elvileg átmeneti időszak, aminek a végén a passzív elnyomóból aktív elnyomó, diktátor, uralkodó lesz.

A mai kor vívmánya, hogy ezt a passzív időszakot tudja elnyújtani olyan hosszan, hogy az átmenet vagy ne legyen érezhető, vagy egyáltalán meg se történjen. És így marad fenn a passzív hatalom, ami ugyan úgy elnyomáson alapszik, csak mondhatni senki sem veszi észre. De attól még elnyomás.

Ahol elnyomás van, ott elnyomás van. Írta volna a költő.

A hatalom nem azért érvényesíti hatalmát, mert erre van joga, vagy mert valóban igaza van, hanem azért, mert megteheti, meg akarja tenni és meg is teszi. Ha megteheti valaki, hogy mások felett, mások helyett döntsön, attól még nem zsarnok. Akkor lesz az, ha meg is teszi azt a többiek vagy az igazság vagy a jog érvei vagy épp akarata ellenére. Erre sokféle alapot lehet adni: egyrészt az erősebb, vagy a "főnök" gondolkodik így. De ilyen a „szent” demokrácia is, amiben a többség, vagy a többség szédítésével hatalmon levő hagyja figyelmen kívül a kisebbséget (azokat, akik kevesebben vannak). És sajnos sokszor az emberi butaság és nemtörődömség enged teret annak, aki irányítani akar másokat. Azt nyomnak el, aki hagyja magát elnyomni. Avagy: azt is elnyomják, aki hagyja, hogy másokat elnyomjanak.

Ha fel akarjuk ismerni ezt a helyzetet csak fel kell tennünk néhány kérdést, amik általában így kezdődnek: Megteheti ezt? És megteszi? Megteheti azt? És megteszi? De… csak nem teszi meg azt? De mégis? A példák száma sajnos nagyon hosszú. Kivételezés, megkülönböztetés, barátokkal, üzlettársakkal szemben pozitív, nem belső körhöz tartozókkal szemben pedig PASSZÍV hozzáállás, ígérgetés, a saját jogkörben hozható döntésekben pedig a közvélemény teljes figyelmen kívül hagyása. Mindenkire tesznek magasról, de a lényeg, hogy tombol az áldott béke.

Orwell metaforájából kiindulva: nem szabad az igavonó szerepébe, a bégetők közé vagy az aranytojást tojók közé állni ha az elnyomó nem vesz figyelembe másokat, mert annak idővel rajta kívül mindenki kárát látja.

Az 1984 világa sosem jött el, és valószínűleg nem is fog, mert túl egyértelmű, elárulja magát. Az Állatfarm azonban már többször is, és még sokszor el fog, mert az emberek nem veszik észre. A passzív hatalom ilyen. Észrevétlen, gyakran nem csak az elnyomottak, de az elnyomó sem veszi észre, hogy mi történik, hogy megtörténik.

2020.07.30.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr2316085034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása