Bablena Feri blogja

Egyébként… irány

2018/06/27. - írta: doub

A pesszimista, az optimista és a realista mennek az úton. Az pesszimista persze végig panaszkodik, hogy hát miért is gyalog vannak egyáltalán, meg milyen régen álltak már meg pihenni. Az optimista örül, hogy rendes cipőt vett fel az útra, így még nem fáj a lába, és a tájat csodálja, és mindig megjegyzi, ha egy szép virágot vagy madarat lát. A realista bekente magát naptejjel, van fél liter víz a zsákjában tartaléknak, és leginkább a térképet nézegeti. Aztán szétválnak útjaik. A pesszimista megáll, leül, hiszen szerinte nincs értelme továbbmenni, biztos eltévedtek és különben is meleg van. Az optimista kitartóan halad tovább, mosollyal az arcán kerülgeti már a dombokat, állandóan megújuló kíváncsisággal néz be minden kanyar mögé, hátha ott a cél. A realista kicsit bánkódik, hogy a pesszimista a buszmegálló előtt egy kilométerrel adta fel, és hogy az optimista a javaslata ellenére a szebbnek mutatkozó dombok felé vette az irányt. Azért ő mégiscsak a térkép szerint kanyarodott el a kereszteződésben, így már beért a városba, megszállt, és most intézi a kocsit két szerencsétlen társáért. Utólag persze köszönet nem járhat, az optimista pont erre számít, a pesszimistának meg úgyis bizonyosan későn érkezik a kocsi és kényelmetlen is lesz.

Egy pesszimistákkal teli világban nem történne semmi, mindent előre leírnának, semmi sem lenne elég jó. Nem ismerős? Az optimistákkal teli világban pedig nem lenne tervezés, javítás, csak minden "alakulna valahogy", ahogy egyesek jónak látják. Ez is rémlik valahonnan. A félig megtöltött pohár példája szerint a pesszimista azt mondja, hogy a pohár félig üres, az optimista pedig azt, hogy félig tele van. De egyiküknek sincs teljesen igaza. A realista látja jól a dolgot: a pohár félig van megtöltve, tehát már van benne, de még lehet bele önteni. A helyes döntések meghozatalához néha le kell győznünk a bennünk vagy körülöttünk eluralkodó pesszimista és optimista gondolatokat és józan paraszti ésszel, az adatokat és tudásunkat összevetve kell cselekednünk.

2018.06.27.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr514608140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása