Bablena Feri blogja

Egyébként… „A rimóci kiskerekdomb legendája"

2010/06/03. - írta: doub

…ilyen is van: „A rimóci kiskerekdomb legendája

Egyszer régen, mikor Ali basa szakállas serege megszállta a vármegyénket, több faluból is összegyűjtette a kincseket és azokat három egyforma domb alá rejttette. Mind a három dombba bezáratott egy-egy helyi nemest, név szerint Jumur Janit, Csákó bátyót és Okos Totót. Ők örök időkre a barlangokban ragadtak, és ezen barlangok ajtaja minden telihold idején megnyílatik, ahová az óvatlan erdőjárók betévedhetnek.

Több emberöltővel később, valamikor a múlt század elején a rimóci Göndör Bözsi és lánya Juliska gombát szedni indultak a kerekdombra, este felé indultak, hogy a nap melege ne bántsa gyenge bőrüket. Míg a dolgos édesanya szorgosan szedte a gombát, 10 év körüli lánya árvalányhajat gyűjtögetett, és közben elkószált. Mikor a telihold megmutatta fényét Lócz felől a kerekdomb aljában lévő barlang nyílása kitárult. Onnan mohó karjával Okos Totó elragadta a kislányt és a barlang mélyén lévő kincsekhez láncolta. A kislányt soha többé nem látták viszont. Azóta is, a mai napig a kis kerek dombnál teliholdkor hallani a keservesen síró kislány hangját. Aki egyszer a kincseket megleli, az a kislányt is kiszabadíthatja börtönéből.

Ha nem hiszitek, járjatok utána teliholdkor!”

Persze ez nem a hivatalos verzió.

2015.09.02.

Címkék: képek doub
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr452052967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása