Bablena Feri blogja

Egyébként… jóvanazúgy

2022/04/29. - írta: doub

 A középszerűség jelmondata. Ahol nincs igény a szép és igényes megvalósításra ott megelégszenek a kevesebbel. Ahol megelégszenek a kevesebbel, ott középszerűség van, és ott nincs fejlődés, nincs művelődés, nincs szépség. Ott maximum praktikus és szükségszerű megoldások lehetnek. És ott fejedelminek ítélnek minden középszerűen megvalósított dolgot, hiszen számukra az a legmagasabb elérhető szint.

De az emberek nem látják, ahogy rombol az igénytelenség, különben gondolom tennének ellene. Így történhet meg, hogy inkompetensek válnak szószólóvá, akik aztán szűklátókörűségükben nem veszik észre, hogy hogyan teszik tönkre a kreatív, a fejlődő és hozzáértő emberek munkáját, eddig elért eredményeit, szándékait. Az elődöktől ránk hagyott lehetőségek nem, hogy nem lettek kiaknázva, de jó mélyre el lettek ásva. És aki ásót ragad, azt leszólják, ellenséget látnak benne, és másoknak is ellenséggé teszik, ellehetetlenítik. Hiszen a középszerűség csapda, a tehetségtelenek saját mocsara, amibe belerángatják a tehetségeseket is, így azok sem érhetnek el semmit. Kiderülne, hogy a mocsár lecsapolása után a tehetségtelenek nem állnak meg a saját lábukon.

Ez tehát érdekük, és akarva vagy akaratlanul, de aktívan elnyomják az emberekben a jobb iránti vágyat. Félmondatokkal, egész mondatokkal, megjegyzésekkel, suttogással néha hangos szitokkal elérik, hogy elég legyen a kevesebb. Nem kell cifrázni, nem kell különösebb eredmény, nem kell tervezni vagy kiemelkedőt alkotni. „Jóvanazúgy!” Elég lesz az. Így ölik ki a kedvet azokból, akiknek megadatott vagy megszerezték a képességet ezeknek az eredményeknek az eléréséhez, és már nem kell velük versenyre kelni. Középszerűen középszerűek is tudnak teljesíteni, kiemelkedőkre nincs szükség.

Mi marad hát azoknak, akik mégis tenni akarnak valamit? Másik mocsarat kell választani, ahol aztán lehet eredményt elérni, de az sosem olyan. Hála lehet benne, de az ember gyakran csak legyint, hogy „hely, ha ezt otthon csinálhattam volna meg!”.

 

házi átok

Hol tehetségtelenség, ott igénytelenség,

Hol igénytelenség, ott középszerűség,

Hol középszerűség, ott leépülés,

Hol leépülés, ott ellenségeskedés,

Hol ellenségeskedés, ott nincs Isten…

 2022.04.28.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doub.blog.hu/api/trackback/id/tr1217820133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása